1. Haberler
  2. Tekirdağ
  3. Türkiye’nin Afetlere Dirençli Şehirlerine Yolculuk: İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi

Türkiye’nin Afetlere Dirençli Şehirlerine Yolculuk: İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Daha sonra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Banu Behram Kuran bir konuşma gerçekleştirdi.

Daire Başkanı Kuran’ın Açıklamaları

Kuran, konuşmasında şunları belirtti: “Kentlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirmek, bizim de en öncelikli görevimizdir. Bu kapsamda, Tekirdağ ilimizin de aralarında bulunduğu 5 ilde afet direncini artırmak amacıyla İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projemizi başlatmayı hedefliyoruz. Dünya Bankası kredisi aracılığıyla yürütülecek projemizde, belirlenen İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ‘daki riskli yapılar, deprem ve iklim değişikliğine karşı dirençli yapılar haline dönüştürülecektir. Bu proje ile hem riskli yapıların dönüşümünü sağlayacak hem de kentlerimizde sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturacağız. Proje illerimizde geniş bir tabana finansman erişimi sağlayarak yaklaşık 10.000 konutun kentsel dönüşümünü gerçekleştirmeyi ve ülkemize ve dünyaya örnek teşkil edecek bir dönüşümü hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

Vali Yıldırım’ın Sözleri

Vali Yıldırım ise şöyle konuştu: “Türkiye coğrafyası, afetlere açık ve özellikle depreme açık bir arazi yapısına sahiptir. Bununla mücadele etmek yerine, bununla barışık yaşamayı öğrenmek zorundayız. Japonya gibi afetlere alışık ülkelerde, şehirler ve binalar mühendislik hesaplamaları üzerine kurulmuştur. Biz de bunu başarabiliriz. Eğer şehirlerimizi düzgün araziler üzerine kurar ve doğru planlamalar yaparsak, afetlerle barışık yaşayabiliriz. Depremler, bizlere daha doğruyu yapabilmek için bir ders olmalıdır. Özellikle 1999 depreminde Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Yalova gibi illerde büyük hasarlar yaşandı. O dönemde 6 ayı aşkın bir süre görev yapan Vali Yıldırım, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ise daha büyük ve geniş bir alanda yaşandığını belirtti. Yıkıcılığı daha şiddetli olan bu tür doğal afetlere her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Depremi ve Şehir Planlaması

Vali Yıldırım, İstanbul depreminin aynı zamanda Tekirdağ depremi olduğunu hatırlatarak, belediyelere büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Şehrin kurulacağı alan, genişleyeceği yön ve imar planlarının belirlenmesinde belediyelere önemli görevler düştüğünü vurgulayan Vali Yıldırım, yeşil alanların ve bina yüksekliklerinin de belediyelerin yapmış olduğu imar planları ile belirlendiğini dile getirdi.

Doğru Planlama ve Afetlere Dirençli Şehirler

Jeoloji ve inşaat mühendisliği açısından dikkatli davranarak imar planlarının yapılması ve projelerin buna göre kabul edilmesi ya da reddedilmesi gerektiğini belirten Vali Yıldırım, bu sayede şehirlerimizin afetlere dirençli, afetlere dayanıklı ve afetlerden korkmayan şehirler haline geleceğini ifade etti.

Toplantı, Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından istişare ve soru-cevap bölümü ile devam etti.

Toplantıya Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Banu Behram Kuran, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Türkiye’nin Afetlere Dirençli Şehirlerine Yolculuk: İklim ve Afetlere Dirençli Şehirler Projesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir